Ora lanti

Alte cărţi:

 

Ora lanti

Revista: RAMURI - Nr: 10/2007
Autor: Petre Ciobanu 


Antiprezentul sau existenţa au ralenti

Reputatul cineast, subtil şi inteligent, Mircea Danieliuc este şi un remarcabil romancier, cu o deosebită forţă imaginativă, luxuriantă, şi un stil rafinat, fără falsă pudoare. De la debutul său – bestsellerul din 1997 – cu „Pisica ruptă“ (Premiul ASPRO, pentru cea mai bună carte a anului), Danieliuc continuă să şocheze cu fiecare carte a sa (9), impunându-se printr-o scriitură personalizată. Romanele sale captivează prin oglinzile paralele ale unor destine frustrate – o lume reală alterată – oameni vii (nu modele!).
Recentul său roman „Ora lanti“ (Editura Cartea Românească, 2007, 375 pg.), mozaic puternic colorat, este o explorare, fără prejudecăţi, într-un labirint social populat de o tipologie ajustată la evenimente de o concreteţe uşor traductibilă. Ficţiune rafinată, „Ora lanti“ este un roman al vieţii cotidiene, al faptelor diverse în care raţionalul şi logicul nu mai alcătuiesc sisteme de referinţă. Construit cinematografic, posibil scenariu de film (nu lipsesc didascaliile), romanul debutează fulminant prin trei scene de erotism inflamant. În pagini fierbinţi, textul abundă de picanterii deocheate şi de scene erotice, detaliul depăşind regulat linia exprimării impudice; obsesiile erotice trimit la romanele lui Henry Miller („Tropicul cancerului“) sau Louis Begley („Totul despre Schmidt“).
citeste mai mult ...

Revista: Orizont - Nr 10/2007 
Autor: Cristina Chevereşan


Pe repede înapoi

Când aud numele lui Mircea Daneliuc, majoritatea românilor se gândesc la film. Regizor, scenarist şi actor, acesta devine parte integrantă – nu arareori incomodă – din lumea cinematografiei româneşti de top încă de la începutul anilor '70. Din 1997 însă scrie şi romane. Cel de debut, Pisica ruptă, a făcut la vremea respectivă valuri de bestseller, intrigând nu doar publicul, ci şi pe specialiştii care i-au acordat premiul ASPRO. Ora lanti este cea mai recentă carte publicată în deceniul scurs de atunci.
citeste mai mult ...

 

[Prezentare] [Filme] [Literatura] [Regie de teatru] [Interviu]