Coma hindusa

Alte cărţi:

 

Coma hindusa
Ziarul: CAȚAVENCII
Autor: CRISTIAN TEODORESCU Data: 2 IULIE 2021
Īn anii ’90, responsabilul unui cinematograf din filmul lui Mircea Daneliuc Patul conjugal zicea: „Prevăd vremuri nasoale!“. Despre vremurile prevăzute de personajul interpretat de Gheorghe Dinică e vorba īn romanele lui Daneliuc. I-a apărut de curīnd īncă unul. O satiră, ca și celelalte, dar cea mai īmplinită artistic. De fapt, Daneliuc a īnceput scriind proză. Tot el și-a scris scenariile filmelor. Īn cei unsprezece ani de cīnd nu mai face film – pentru că țara nu-l vrea, cum a remarcat īn interviul pe care i l-am luat – i-au apărut romane, povestiri, īntr-un ritm de invidiat, scrise excelent și īntr-un stil numai al lui. Aparent oral.
citeste mai mult ...

Ziarul: Scrisul Romānesc
Autor: Gabriela Rusu-Păsărin Data: AUGUST 2021

Mircea Daneliuc s-a dovedit a fi creatorul de „cursă” lungă. Din 1975, cānd debutează regizoral īn cinematografie cu lungmetrajul Cursa și pānă la recentele creații īn proză Cele mai tāmpite momente sau Sfumato, cariera sa va fi marcată de dou㠄roluri” pe care le va ridica la rang de artă: scenarist și regizor. Din dubla perspectivă a scrisului și a punerii īn scenă va rezulta o simbioză de perspective, o poliperspectivă dirijată de vocea auctorială și de īnsuși actorul īn propriile sale creații. Este argumentul care ne īndreptățește să revedem Proba de microfon sau Vānătoarea de vulpi sau A 11-a poruncă, īn care cele trei ipostaze (scenarist, regizor, actor) sunt remarcabile.
citeste mai mult ...

Autor: Alexandru Petria  Data: 2021
Coşmarul din coşmar. Daneliuc& marele roman despre pandemie

Dacă nu ar fi regizat filmele sale ultracunoscute, numele Mircea Daneliuc ar fi avut un loc major īn istoria literaturii romāne, prin proză şi teatru. Sunt extrem de rare cazurile īn care o personalitate să exceleze īn două domenii. Bine, e de amintit că el şi-a scris scenariile filmelor, deci ţinea deschisă cu un picior uşa literaturii.
Noul volum al autorului, “Coma hindusă”, apărut la Alexandria Publishing House, e despre pandemie. Şi, dacă nu mă īnşel, este primul roman romānesc despre virusul care ne-a transformat vieţile.
Daneliuc porneşte de la cazul real al chestorului de poliţie, pensionat la 39 de ani, despre care s-a zis că a adus Covid-9 īn Romānia. Apoi īşi dezlănţuie imaginaţia īntr-un maraton care ne poartă prin delirul personajului principal, ex-poliţistul Cezar Botoieru, spitalizat īntr-o secţie ATI. Este un coşmar pe două paliere cumva, al bolnavului şi al societăţii bolnave. Unul produs de boală şi altul potenţat de boala ce vizibilizează defectele romānilor şi de manipulare.
Totul se desfășoară īn registrul sarcasmului şi umorului absurd, Mircea Daneliuc stăpāneşte naraţiunea cu o mānă fermă, fiind extrem de atent la amănunte, la frazare. Este de spus că proza lui este recognoscibilă, are o amprentă personală, acesta fiind unul dintre detaliile care diferenţiază un scriitor de top de unul de pluton.
După cum īl cunosc, bănuiesc că Daneliuc a scris destule pasaje cu zāmbetul pe buze.
Īn “Coma hindusă” se īncearcă desfăşurarea unui fir narativ cāt de cāt logic īn haos. Personaje bizare gravitează īn jurul lui Botoieru. Īn esenţă, lumea este redusă la instincte, aproape la animalitate. De aceea nu este o surpriză că urşii au invadat Bucureştiul, simţindu-se ca īntr-un nou areal favorabil. Simbolic, se răhăţesc īn faţa unei farmacii. Animalitatea umană şi animalitatea fiarelor coexistă. Nu ştii care e mai periculoasă.
Sunt antologice fragmentele īn care personajul principal umblă să-l īmpuşte pe preşedintele Romāniei. Īn īntreg, e vorba despre un mare roman.
Lectura “Comei hinduse” este o posibilă conştientizare a faptului că e cazul să ieşim din coşmarul īn care a căzut ţara. Şi că pandemia e numai un act dintr-o piesă care ne īnsoţeşte de generaţii.Autor: Liviu Antonesei  Data: 2021
Nu știu ce făceam la sfīrșitul lui iunie de am ratat lectura acestui număr din Cațavencii. E cu atīt mai ciudat cu cīt un vechi prieten are grijă să nu pierd vreun număr. N-ar fi foarte grav dacă n-aș fi ratat cu acel prilej și interviul cu Mircea Daneliuc, cel mai important prozator romān apărut după 1990. Dar nu apărut din neant, ci crescut pe trunchiul unui foarte mare cineast. Noroc că ieri am răsfoit site-ul revistei căutīnd altceva și astfel am descoperit interviul acordat lui Cristi Teodorescu. Așa am aflat și de apariția unui nou roman, Coma hindusă, pe care mă voi grăbi să-l caut. Un interviu fierbinte, cu replici tăioase sau acide, după cum ne-a și īnvățat Mircea Daneliuc…

 

 

Coma Hindusa

[Prezentare] [Filme] [Literatura] [Regie de teatru] [Interviu]