Cele mai tampite momente

Alte cărţi:

 

Cele mai tāmpite momente

Ziarul: Rev. Orizont
Autor: Alexandru Budac Data:nr.12/2018


Parfumul libertății noastre

Īn literatura romānă, ficțiunea lui Mircea Daneliuc nu se compară cu nimic. Īi recunoști afinități cu satirele și comediile caragialești, iar creativitatea lingvistică amintește de Creangă, dar acestea sunt referințe culturale īndepărtate, și nu explică nici actualitatea incendiară a prozelor, nici idiosincraziile autorului. Daneliuc se numără printre scriitorii răsăriteni pursānge, fără să fie provincial, chit că tematica are coloratură locală. S-a format ca artist īntr-un regim totalitar, iar lupta cu aparatul de cenzură l-a īndārjit, ascuțindu-i dubla expresivitate, vizuală și literară. Īi īnțelegi mai bine cărțile dacă le plasezi alături de creațiile altor prozatori lucizi, neconsolați, din spațiul estic. 

citeste mai mult ...

Ziarul: Rev. Gazeta de Sud
Autor: Titus Vājeu Data: nr. 1-2, 2019


„Oameni fără īnsușiri”

Există īn cartea pe care i-am consacrat-o īn 2015 regizorului Mircea Daneliuc (Monsieur l’auteur sau lupul singuratic al filmului romānesc, editura NOI Media Print) un capitol despre cărțile semnate de acest artist insurgent, unul dintre cei mai reprezentativi pentru arta romānească din ultima jumătate de veac. Intitulat Văzul și litera, capitolul īn cauză punea īn discuție specificitatea limbajului cinematografic īn raport cu cel literar. Căci īndelungata practică de scenarist a lui Daneliuc (toate filmele sale sunt rodul propriei „gāndiri vizuale” cum ar fi spus Pier Paolo Passolini) avea să fie valorificată de autor īn numeroasele cărți de povestiri, nuvele și romane precum Marilene, Apa din cizme, Strigoi fără țară (toate din 1999), Petru și Pavel (2003), Cele ce plutesc (2009), Băiatul fără sprāncene (2012), Ca un grătar de mici. Un picior de plai, cu șpițul (2013). Punctul de plecare al acestui elan epic l-a constituit, fără īndoială, Pisica ruptă, romanul autobiografic și intens confesiv din 1997, distins la timpul potrivit cu Premiul pentru cea mai bună carte a anului de către Asociația Scriitorilor Profesioniști.

citeste mai mult ...

Ziarul: Rev. Dilema veche
Autor: Marius CHIVU Data: nr. 789, 4-10 aprilie 2019


Īn curīnd, opera lui Mircea Daneliuc (n. 1943) va număra mai multe cărţi decīt filme. De altfel, literatura a survenit īn momentul īn care cariera sa de cineast intra īn hiatus: se face aproape un deceniu de cīnd Mircea Daneliuc n-a mai făcut un film, dar īn tot acest timp, de la debutul din 1997 cu romanul Pisica ruptă, a publicat aproape douăzeci de cărţi – roman, proză scurtă şi teatru –, cărţi bune, interesante, dar inegale.
Volumul Cele mai tīmpite momente numără cinci proze scurte şi o nuvelă şi apare la doi ani de la Dulci meleaguri (Editura Charmides, 2016), o colecţie mai amplă de povestiri pe care pare să o continue tematic şi stilistic. De altfel, ca şi Mihai Măniuţiu, un alt regizor (de teatru) convertit la proză (scurtă), Mircea Daneliuc şi-a delimitat strict o zonă īn care se mişcă dezinvolt şi recognoscibil din cīteva fraze.

citeste mai mult ...

Ziarul: Rev. Scrisul Romānesc
Autor: Gabriela RUSU-PĂSĂRIN Data: nr 4, aprilie 2019


Tragicul aberant – sorgintea solitudinii morbide

Mircea Daneliuc este cineastul care a șocat prin realismul dur al realității transpuse īn cadre cinematografi ce, este cel ce s-a refugiat īn proză pentru a continua fi rul narativ al unei realități, de care nu se poate desprinde văzāndu-i hidoșeniile, pe care numai un spirit critic și obsesiv-analitic le vede. Așa cum fi lmele sale, de la debut pānă la cele de după 1989 surprind un cadru istorico-politic marcat de eroziunile mentalității captive, tot astfel și prozele sale par stampe cu tendințe ce amintesc de viziunile lui Goya. Proză de observație caracterologică prin excelență, scrierile lui Mircea Daneliuc propun personaje tentate de a se interioriza pentru a se salva de la urāțeniile cotidiene. S-a remarcat, și īndreptățit, că de la primul său fi lm de lung metraj, Cursa, Mircea Daneliuc și-a expus manifestul programatic: tānărul reporter va īnregistra pe ascuns mărturiile muncitorului care nu dorește să se expună īntr-un discurs public īn perioada de dictatură comunistă. Reporterul īl va asigura că nu-l va īnregistra, dar o va face pe ascuns, dorind să surprindă realitatea necosmetizată. Acest „pe ascuns” va fi esența ideatică a fi lmelor și scrierilor sale, un al doilea plan, īn subtext.

citeste mai mult ...

Autor: ADI GEORGE SECARĂ Data: 7 FEBRUARIE 2019

Cānd ai, literar vorbind, un nas bun şi Romānia īncepe să fie mirosită…
Motto:
„Să nu-l citeşti īnseamnă să devii personajul lui.” (Alexandru Budac, despre Mircea Daneliuc)
Cartea, subintitulat㠄proză mai mult sau mai puţin scurtă”, punānd īntr-o oarecare dilemă cititorul, care, după lectură, trebuie să declare c㠄proza mai lungă” lasă un miros mai pregnant (meditativ), poate, decāt „proza mai mult scurtă”, confirmă un Mircea Daneliuc cel puţin la fel de īn formă ca şi cineastul…
Desigur, ca şi īn „Andreas, Andrada”, Scriitorul īncearcă să adapteze „Patul conjugal” la… filosofia Ikea, concluzia fiind, ca mai īntotdeauna, atāt cāt cunoaştem din operele sale, procustiană: Mircea Daneliuc va rămāne īn istorie ca un bun călău a tot ceea ce a putut Romānul să fie mai rău, raportāndu-ne la păcatele mai mult sau mai puţin capitale, nu īntāmplător īn filmografie căutāndu-se şi o… „a 11-a poruncă”! Acel film fiind dovada clară a deschiderii către universalitate a renascentistului sceptic şi sarcastic care este Mircea Daneliuc! Oarecum din nefericire, către Universalitatea Răului… De găsit, regăsit şi īn Occident, nu numai īn Orient, levantin sau nu…

citeste mai mult ...

 

Cele_mai_tampite_momente

[Prezentare] [Filme] [Literatura] [Regie de teatru] [Interviu]