Cele ce plutesc

Alte filme:

 

CELE CE PLUTESC

Producţie Tandem Film Production, 2009
Durata
: 90 min.; Kodak color, 35 mm
Imagine: Dan Alexandru , Muzica: Petru Margineanu; Costume: Geta Izvoranu; Sunet: Mihai Bogos; Montaj: Corina Stavilă, Machiaj: Maria Andreescu; Scenariul si regia: Mircea Daneliuc

CU:
Valentin Popescu,
Nicodim Ungureanu,
Olimpia Melinte
 

Ziarul: Scrisul Romanesc Nr.1(77) Autor: Timotei Ursu Data: ianuarie 2010


O vrednică acţiune rezultată din colaborarea cineaştilor cu Institutul Cultural Român scoate în lume la vedere − dincolo de noianul de premii obţinute în ultima decadă la cele mai notorii festivaluri cinematografice internaţionale − o parte a producţiei naţionale de film. Un destin ciudat face ca produsul talentului debordant demonstrat de Noul Val al filmului românesc să fie cu mult mai apreciat în străinătate decât pe „Piaţa cinematografică românească“, acolo unde cinematografele – devenite proprietăţi particulare ale unor indivizi care nau nici în clin nici în mânecă cu arta ecranului – se zbat prăfuite, îngheţate, transformate în săli de nunţi, botezuri şi săli de joc, oscilând între pânza de păianjen şi faliment.

 citeste mai mult ...


Sinopsis

Aflat la muncă în Europa, Avram bagă de seamă că italienii plătesc bine cîinii dresaţi, dorind să se simtă în siguranţă în faţa valurilor de emigranţi. Aceasta-i ideea cea mare a lui Avram!... Se întoarce în România spre a pune pe picioare o canisă pentru cîini de pază, cu gândul de a-i exporta apoi în Italia.

Nimereşte, însă, în vecinătatea unei tabere de proaspăt expulzaţi de la Roma. Astfel, volens, nolens, conflictul italian se mută şi aici, lângă Dunăre. Viaţa i se complică: intră într-o relaţie bolnăvicioasă de amor cu propria noră, stârneşte o stare de ostilitate cu vecinii ”italieni“, iar ameninţarea cu moartea devine un lucru concret.

Finalul filmului dezvăluie o situaţie neprevăzută.
 

 

 

 

 

 

 

[Prezentare] [Filme] [Literatura] [Regie de teatru] [Interviu]