Cele ce plutesc

Alte filme:

 

CELE CE PLUTESC

Producţie Tandem Film Production, 2009
Durata
: 90 min.; Kodak color, 35 mm
Imagine: Dan Alexandru , Muzica: Petru Margineanu; Costume: Geta Izvoranu; Sunet: Mihai Bogos; Montaj: Corina Stavilă, Machiaj: Maria Andreescu; Scenariul si regia: Mircea Daneliuc

CU:
Valentin Popescu,
Nicodim Ungureanu,
Olimpia Melinte
 

Ziarul: Scrisul Romanesc Nr.1(77) Autor: Timotei Ursu Data: ianuarie 2010


O vrednică acţiune rezultată din colaborarea cineaştilor cu Institutul Cultural Romān scoate īn lume la vedere − dincolo de noianul de premii obţinute īn ultima decadă la cele mai notorii festivaluri cinematografice internaţionale − o parte a producţiei naţionale de film. Un destin ciudat face ca produsul talentului debordant demonstrat de Noul Val al filmului romānesc să fie cu mult mai apreciat īn străinătate decāt pe „Piaţa cinematografică romānească“, acolo unde cinematografele – devenite proprietăţi particulare ale unor indivizi care nau nici īn clin nici īn mānecă cu arta ecranului – se zbat prăfuite, īngheţate, transformate īn săli de nunţi, botezuri şi săli de joc, oscilānd īntre pānza de păianjen şi faliment.

 citeste mai mult ...


Sinopsis

Aflat la muncă īn Europa, Avram bagă de seamă că italienii plătesc bine cīinii dresaţi, dorind să se simtă īn siguranţă īn faţa valurilor de emigranţi. Aceasta-i ideea cea mare a lui Avram!... Se īntoarce īn Romānia spre a pune pe picioare o canisă pentru cīini de pază, cu gāndul de a-i exporta apoi īn Italia.

Nimereşte, īnsă, īn vecinătatea unei tabere de proaspăt expulzaţi de la Roma. Astfel, volens, nolens, conflictul italian se mută şi aici, lāngă Dunăre. Viaţa i se complică: intră īntr-o relaţie bolnăvicioasă de amor cu propria noră, stārneşte o stare de ostilitate cu vecinii ”italieni“, iar ameninţarea cu moartea devine un lucru concret.

Finalul filmului dezvăluie o situaţie neprevăzută.
 

 

 

 

 

 

 

[Prezentare] [Filme] [Literatura] [Regie de teatru] [Interviu]